Vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat extrem de nemultumit de colaborarea cu PNL in cadrul USL, acuzand proiectele de legi initiate de liberali pe descentralizare sau pe legea electorala. Numarul doi in PSD a cerut o discutie "urgenta" in USL pentru a vedea daca mai "avem puterea sa ducem impreuna la capat ce am promis" in campania electorala.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Intrebat de ziaristi cum isi explica aparitia in Parlament a unui proiect de lege al liberalilor care propune alegerea primarilor in doua tururi de scrutin fara o discutie prealabila in USL, Dragnea a raspuns: "Se explica inexplicabil. Am scos un porumbel dar nu stiu ce sa spun altceva", dupa care a adaugat: "Aceasta tara nu poate fi guvernata in acest mod".

"Sunt unul dintre putinii oamenii care au participat la constructia USL-ului, nu am cum sa nu iubesc asta. Am avut o discutie cu o parte a colegilor liberali care a spus ca urmeaza sa ne intalnim. Inca mai sper. Nu e vorba de nervozitate, e vorba de realism. In acest an este important sa finalizam macar acest proces de modificare a 315 ( Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare - n.red.) pentru a redefini rolul regiunii de dezvoltare.

Daca nu putem sa modificam Constitutia pentru ca inca nu suntem constitutionali cu legea aia, inca n-a inceput sa curga anul ala, nu putem sa stam indiferenti la o eventuala blocare a dezvoltarii acestei tari", a comentat el, la Palatul Parlamentului, in fata ziaristilor.

"Toti studiem alte modele, tot vedem cum in alte tari, cum prin descentralizare si regionalizare, acele tari s-au ridicat foarte mult in dezvoltare. Si noi tot stam si de ciondanim intre noi si incercam sa jucam electoral sau sa blocam anumite initiative si anumite proiecte pentru interese marunte. Orice interes al oricarui politician este marunt in contrapartida cu interesul acestei tari", a declarat Dragnea.

Referitor la un proiect de modificare a legii administratiei publice, depus in Parlament de catre liberali, vicepremierul a aratat ca o astfel de modificare ar provoca instabilitate astfel incat nu il sustine. Intrebat care e explicatia ca o astfel de lege atat de importanta a ajuns in Parlament fara o dezbatere in USL, Dragnea a afirmat: "Se explica inexplicabilul. Am scos un porumbel, dar nu stiu ce sa spun altceva."

La observatia jurnalistilor ca modificarile propuse de PNL ar putea stirbi din suprematia pe care ar avea-o PSD la urmatoarele alegeri, Dragnea a raspuns: "In primul rand, daca esta este unul din motive, este unul incorect care nu are legatura cu tara si cu ce e bine pentru aceasta tara. Daca asta e motivul, si sper sa nu fie asta motivul, atunci este un lucru foarte grav pentru ca iarasi incercam sa modificam acte normative pe interese electorale. (...) A fost o initiativa. Noi nu o sustinem sub nicio forma.

Intrebat daca o sa discute acest subiect in USL, vicepremierul a replicat: "O sa o discutam in Parlament. Din moment ce nu s-a discutat in USL cand s-a depus, discutam in Parlament si o transam in Parlament. Nu putem continua asa. aceasta tara nu poate fi guvernata in acest mod. Un grup de parlamentari depun un proiect de modificare a unei legi importante - pentru ca nu discutam despre lucruri neimportante, discutam de o rediscutare a unui sistem administrativ care a trecut printr-o perioada de analiza si s-a ajuns la o concluzie dupa largi dezbateri - noi acum ne asteptam sa incepem sa discutam depsre modificarea legii alegerilor parlamentare, sa nu mai avem 600 de parlamentari si 2 sau 3 parlamentari pe un colegiu. Lumea nu mai intelege nimic. Si acum sa venim si sa modificam si legea administratiei locale, noi neputand duce la capat o discutie in USL despre regionalizare si descentralizare?

Asta sunt lucruri care trebuie transare foarte rapid. Suntem in stare sa mergem mai departe cu acest USL si sa urmarim obiectivele stabilite politic in programul USL prezentat in 2011 pe diferite domenii, pe programul de guvernarea, asumat de noi, facut de noi cu buna credinta, bine. Nu putem? Trebuie sa hotaram sa nu mai pacalim populatia", a aratat Dragnea

Dragnea a mai afirmat ca spera ca problema sa fie transata "intr-o discutie foarte calma care sper sa aiba loc cat de curand".

Aflat la Constanta, premierul Victor Ponta a refuzat sa le raspunda ziaristilor care l-au intrebat cum comenteaza proiectul liberalilor si declaratiile lui Dragnea.

"Cand ajungem acasa ne ocupam de scandalul de pe Dambovita, scandal pe Dambovita avem in fiecare zi, nu ne lipseste niciodata", a declarat premierul.

Mizele proiectului de lege depus de PNL

PNL a depus la Senat un proiect de lege semant de 63 de parlamentari liberali care prevede ca alegerea primariilor sa se faca in doua tururi de scrutin daca niciunul dintre candidati nu a obtinut 50%+1 din voturile valabil exprimate. Proiectul mai prevede ca alegerea presedintelui de Consiliul Judetean sa se faca prin votul consilierilor si nu uninominal, prin votul alegatorilor - asa cum este in prezent.